Ide vezet az internetfogyasztás

Aki fiatalon nem liberális annak nincs szíve. Aki felnőttként nem konzervatív annak nincs esze – tartja a mondás. Ez azt feltételezi, hogy a fiatalok liberálisabbak, nyitottabbak az újra, míg az idősebb generációk konzervatívabbak és a tradíciót részesítik előnyben. A tendencia megfigyelhető az internethasználók között is.

Egy korábbi bejegyzésben már írtam a „technológiai forradalmak hatásairól”, most ennek egy specifikusabb szegmensét „veszem górcső alá”, mégpedig a jelenleg legaktuálisabb és a leggyorsabban fejlődő technológiai csodát, az internetet.

Tweet találkozó - antiszociális hálózat

Tweet találkozó – antiszociális hálózat

A túlzott „internetfogyasztásról” azt feltételezhetnénk, hogy rengeteg időt vesz el az emberektől, így az befolyásolja mind a társas életet, mind az egyéb médiumok fogyasztását. Ezt nevezik a funkcionális ekvivalencia elvének. Eszerint az internetezés azon tevékenységek idejéből vesz el, amelyek hasonló funkciót látnak el, hasonló csoportokba lehet őket foglalni. Ezt a felvetést azonban a gyakorlati kutatások nem igazolták. Annak ellenére, hogy a televíziózás idejéből jelentősen elvett, a nyomtatott sajtó és a rádió népszerűségéből nem, ráadásul a társasági élethez jelentősen hozzátett az internethasználat. A használók kétszer annyi időt töltenek barátokkal és 20%-kal többet a családdal, mint nem internetező társaik. Az eredmény valószínűleg annak tudható be, hogy a fiatalok, akik nyitottabbak az internet kínálta lehetőségekre, több időt töltenek barátaikkal, míg az idősebbek érdeklődés- vagy bizalomhiány miatt inkább a hagyományos, jól megszokott újságot, rádiót és televíziót használják és kevesebb társadalmi eseményen vesznek részt korukból, idejükből és energiájukból adódóan.

Az interneten rengeteg olyan ügyet is el lehet intézni, amely amúgy pénzt, utazást és időt igényelne, így ezzel időt is lehet spórolni. Gondoljunk csak a banki ügyintézésekre, a postaszolgálatra, vagy az okmányirodákban és hivatalokban eltöltött hosszú órákra, amelyeknél az ember már elveszti a türelmét. Az ilyen ügyek jelentős részét már egyszerűen és gyorsan el lehet intézni online és nemhogy utaznunk nem kell, de még nadrágot sem kell húznunk hozzá. Otthonról kényelmesen utalhatunk pénzt, fizethetjük számláinkat, küldhetünk üzenetet, pályázhatunk állásokra, vásárolhatunk… stb.

Az internetet sokan az információ végtelen forrásaként emlegetik, amely majdnem igaz is. Már nem kell könyvtárba rohangálni, ha találkozunk egy ismeretlen fogalommal, vagy névvel tanulmányaink vagy életünk során. Egyszerűen begépeljük a kulcsszavakat valamelyik keresőrendszerbe (Google, Yahoo, Bing) és elolvasunk néhányat az általunk megbízhatónak ítélt találatokból. Amennyiben valami nem találunk meg az interneten – ami az akadémiai élet előrehaladtával egyre gyakrabban történik meg – érdemes egy nagyobb adatbázisú könyvtárban körülnézni.

Végül néhány szó az elsődleges forrásról: Az első iPhone 2007-ben jelent meg és az első Android rendszerű okostelefon 2008-ban így erre az időre pozícionálnám a mai értelemben vett okostelefonok történetének kezdetét. Elődeiket (pl.: PDA) azért sem sorolnám ide, mert internet-hozzáférésük még nem volt (se hardware, se szolgáltató) így ebben a témában irrelevánsak. Mivel a cikkben szereplő legfrissebb kutatás is csak 2007-es ezért az okostelefon használók szokásainak változását nem prezentálják. A világ nagyon gyorsan változik és vele együtt szokásaink és időbeosztásunk is.

Forrás:

http://communicatio.hu/jelkep/2012/1_4/csullog_krisztina.htm
http://www.nyest.hu/hirek/gorcso-alatt-a-gorcso

Advertisements

One thought on “Ide vezet az internetfogyasztás

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s