Kommunikáció a digitális űrben

A kommunikációs folyamat fontos elemei csatornák. Távolsági kommunikáció esetén valamilyen technikai eszköz szükséges az üzenet továbbítására. Minél több részlet továbbítására képes ezen eszköz, annál közelebb hozza a digitális kommunikáció valóságát a személyes kommunikációhoz. A technológia fejlődése egyre több kommunikációs csatornának ad zöld utat.

Eleinte a levelek hordozták a kommunikációs kapcsolat üzenetét, azonban ez a megoldás kevés non-verbális jelet hordozott magával. A tartalmon kívül egy-két dolgot állapíthat meg az olvasó, ilyen lehet az íráskép, a helyesírás és eltúlzott esetekben a szaglás, amennyiben parfümözött papírról beszélünk. Évszázadokig uralta a távközlés és a távkommunikációt ez az üzenettovábbító rendszer.

Line, Hangouts, WhatsApp, Skype, Facebook Video Chat, Viber

Line, Hangouts, Skype, Facebook Video Chat, Viber

Később megjelent a telefon, ami nagy változást eredményezett, hiszen a hang már jóval több információt hordoz magában. Első körben lerövidítette a reagálási időt. A telefonban elmondottakra a címzett azonnal reagálhat. A társalgók identitását is biztosítja, hiszen amíg egy levelet könnyű szerrel megírhat valaki más nevével és kézírásával, addig a beszédhangot nehéz utánozni úgy, hogy az ne legyen feltűnő. Tehát biztosak lehetnek a kommunikációs felek az identitás biztosításában. A telefon több non-verbális jelet hordoz, hiszen a tartalmon kívül már szerepet játszik a hangjáték minden apró részlete, így a hangsúly, a szünetek és még sok más jellemző, melyekkel kifejezhetőek például ironikus, szarkasztikus gondolatok is. Ezt azonban még mindig nagyon személytelennek érzik az emberek, mert távol áll a személyes társalgás intimitásától. Nem érzékelhetők az olyan fontos tényezők, mint a testtartás, az arckifejezés, a közelség… stb.

A 21. század elején azonban megjelentek az olyan technológiai újítások, amelyek lehetővé tették nem csak a hang, de a kép továbbítását is. Rengeteg szolgáltató biztosít már internet alapú chat-et, ahol már a kommunikáció szereplői nincsenek az alfanumerikus karakterekhez vagy a puszta hanghoz kötve (Skype, Google Hangouts, Facebook Video Chat), ráadásul ezeknek egy jó része ingyenesen használható, amennyiben van internet hozzáférésünk. A másik fél arc és testképe még több non-verbális jelet sugároz, azonban még mindig nem teljesen életszerű a kommunikáció.

Hologram message in Star Wars Episode IV.

Hologram message in Star Wars Episode IV.

Egyelőre itt tart a technológia, de a mai gyors ütemű fejlődésben csak idő kérdése, hogy mikor léphetünk a következő szintre. Elképzelések és tervek vannak (például a Star Wars holografikus kommunikációs rendszere), már csak életre kell kelteni őket.

Forrás:  kokárda Kossuth tér Forma 1 Nemzeti Dal Telekom Volán iOS 7.1 húsvét 

Nancy K. Baym: Personal Connections in the Digital Age. Cambridge: Polity Press 2010 ’Mediation as impoverishment.

Képek: locsolóvers locsolás időjárás  előrejelzés

http://screenshots.en.sftcdn.net/blog/en/2013/05/ComparativaMSG-600×348

http://cdn-media.hollywood.com/images/l/helpmeobiwankenobi

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s